BADEM
0

Anavatanı ve Tarihi

Badem ortalama 4000 senedir insanlar tarafından yetiştirilmektedir. Günümüzde özellikle Kaliforniya, ayrıca Pakistan, İran, Çin ve Akdeniz Bölgesinde ekimi yapılmaktadır.

Badem Rosacea ailesinin bir üyesi olan badem ağacının meyvesidir ve çekirdekli meyveler grubuna girer. Bademin yenilebilir olan çekirdeğinin iç kısmı beyazdır ve etrafı kahverengi derimsi bir kabuk ile sarılıdır. Uzunca ve yumurtaya benzeyen bir şekli olan bu meyve yılda bir defa ürün verir. Kabuğu çok sert ve kaba görünümlü olup, yüzeyi pütürlüdür.

Badem, acı badem ve tatlı badem olmak üzere iki çeşittir.

Tatlı ve Acı Badem

Tatlı badem tarçın rengindedir, pürüzlü bir kabuğu vardır. Bizim yemeklerimizde ve diğer ürünlerde kullandığımız, kuruyemiş olarak tükettiğimiz badem çeşidi budur. Ham olarak yenilebileceği gibi, likör çeşitlerinde, badem ezmesi olarak ve unlu mamüllerin içerisinde yer alır.

Acı badem siyanür açığa çıkaran glikozid maddesi içerdiği için ham olarak tüketilemez. Bunun yerine pastacılıkta ve
unlu mamüllerde çok küçük dozlarda aroma verici olarak kullanılabilir.

Acıbadem homeopatik olarak difteri ve astım tedavisinde kullanılmaktadır. Siyanür; elma, armut, şeftali ve kiraz çekirdeklerinde de bulunur, ancak miktarları bademe göre çok daha azdır.

Badem ne kadar sağlıklı?

Badem sadece lezzetli bir yemiş olmakla kalmayıp, son derece sağlıklıdır. Yapılan araştırmalar düzenli olarak badem tüketmenin kalp damar hastalıklarını önlemede ve bu yolla ölüm oranlarını düşürmede etkili bir rol oynayabileceğini göstermiştir. Günde sadece 20 gram badem, kalp hastalığı riskini yarı yarıya düşürmektedir. Badem kanda kolesterol seviyesini azaltır, ve özellikle hamile kadınlar için önemli bir madde olan folik asit açısından çok zengindir.

Bademin besin değeri

Bir adet tatlı badem %2.3 karbonhidrat, %5.7 su, %15.2 lif, %18.7 protein, %58.15 yağ içermektedir. 100 gram bademde 570 kcal enerji bulunur. Badem tanesinin büyük bölümü badem yağı olmakla beraber, çok az miktarda şeker, ayrıca A ve E gibi bazı vitaminleri de içerir. Badem mineraller açısından zengindir. 100 gram bademde 252 mg kalsiyum, 170 mg magnezyum ve 835 mg potasyum bulunmaktadır.

Bir adet acı bademin içeriğinde 1 mg siyanür vardır. 50-60 çekirdeğin içindeki doz, bir yetişkini öldürebilecek potansiyeldedir. Çocuklar için 6-10 acı badem çekirdeği ölümcül dozdur.

Badem bir kuruyemiş türü müdür?

Badem botanik açısından fındık veya cevizle aynı grupta olmayıp, çekirdekli bir meyve çeşididir.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP

1
×
Merhaba,
Yardımcı olmamızı ister misin?
X