ÇAY
0

Anavatanı ve Tarihçesi

Çay bitkisi ‘’Camellia Sinensis’’ ailesine aittir ve anavatanı Çin’dir. İlk kez burada çay yaprakları bir içecek elde etmek üzere kullanılmıştır.

Çay bitkisinin bahsi ilk olarak MÖ 200 yılından kalma bir yazıtta bir ilaç olarak geçmektedir. Çayın üretimi, işlenmesi, tüketilmesi, ve böylece esas çay hazırlama sanatının gelişmesi ancak 8. yüzyıldan itibaren ortaya çıkmıştır.

Geçmişte çay farklı şekillerde hazırlanıyordu. Biraz tuz ile kaynatılarak tek başına yemek gibi, ya da limon kabukları, baharat veya meyve katarak çorba şeklinde, ve son olarak da sıcak bir içecek olarak tüketiliyordu.
Budist rahipler, çayı 9. yüzyılda sıcak bir içecek olarak Japonya’ya getirdiler. Çok sonraları, Ming Hanedanlığı döneminde (1368-1644), çay Çin’den Batılı ülkelere ihraç edildi.

Daha o zamanlarda çay bir demlikte ve birkaç kez kaynatılıp demlenerek hazırlanıyordu. Yerel gelenekler de çayın hazırlanma şeklinin belirlenmesinde etkili oldular. Örneğin Japonya’da çay hazırlamak başlı başına bir törenken, Rusya’da bir semaverde hazırlanır ve Birleşik Krallık’ta koyu demlenmiş çay sade ya da az miktarda süt ile katılarak içilir.

Çay Avrupa’ya nasıl geldi?

İlk olarak yeşil çay Avrupa’ya, daha doğrusu Amsterdam limanına, 1610 senesinde Hollanda bayraklı Doğu Hindistan şirketinin bir gemisiyle gelmiştir.

Kaç çeşit Çay vardır?

Çay bitkisinden toplamda altı farklı çay çeşidi elde edilebilir.

• Siyah çay (Doğu Asya’nın bazı bölgelerinde kırmızı çay olarak da bilinir)
• Beyaz çay
• Yeşil çay
• Sarı çay
• Oolong çayı
• Pu Erh çayı

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP

1
×
Merhaba,
Yardımcı olmamızı ister misin?
X