SAHLEP
0

Soğuk kış günlerinde çarşı pazarı saran tarçın kokusu, sahlep zamanını haber verir.

Orkide çiçeklerinin köklerinden elde edilen toz, sütle birlikte kazanlarda kaynatılır ve ardından dumanı tüterken tarçınla servis edilir.

Anavatanı ve Tarihçesi

Sahlep‘in geçmişi en az 3000 yıldır.

Sahlep, Anadolu dağlarında çoğunlukla ormanda yetişen orkide yumrularından elde edilir. Çayır yada meralık alanda yetişen orkidelerden de sahlep elde edilmekte, ancak bu sahlep ikinci sınıf sahlep olarak kabul görmektedir.

Sahlebin Türk kültüründe yer alması ise, 8. yüzyıla Türklerin İslamiyeti kabul ettiği günlere dayanır. Şarap ve Alkolün yasaklanmasıyla yaz aylarında şerbet, şıra gibi soğuk içecekler kullanılırken, kışın boza ve sahleb tüketimi gerçekleşmiştir.

Etkileri

Tarihten, mitolojiye, tıptan ticarete bir çok alanda kullanılmaktadır.

Saray doktorları sahlebi, Osmanlı padişahları için tıbbi reçetelerinde de kullandıkları için bu bitki ile ilgili kayıtlar 12. ve 13. yüzyıldan beri vardır. Padişahlar aynı zamanda sahlebi afrodizyak etkileri olduğu düşünüldüğü için de severlerdi. Sahlep ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir, öksürüğe ve soğuk algınlığına iyi gelirdi. Ünlü Maraş dondurmasında kullanılan sahlep de dondurmaya yapışkan kıvamını verir.

Bir kilogram sahlep tozu yapmak için 1.000 – 4.000 parça soğan gerektiği tahmin edilmektedir. Bu nedenle yabani orkideler yasal olarak koruma altına alınmıştır, ve izinsiz olarak toplanması durumunda ciddi yasal yaptırımlar doğabilmektedir.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP

1
×
Merhaba,
Yardımcı olmamızı ister misin?
X