TUZ
0

Anavatanı ve Tarihçesi

Yemeğimize ektiğimiz tuz, tuz madenlerinden, tuzlu su kaynaklarından, tuz göllerinden ve deniz suyundan elde edilmektedir.

Milyonlarca yıl önce okyanusların buharlaşmasıyla oluşan alçak topraklarda yoğun tuz tabakaları ortaya çıkmıştır. Yer tabakalarının hareketi ile bu tuz katmanları diğer yer katmanlarının altına kaymıştır. Tuz, beyaz altın olarak da bilinir. Henüz M.Ö.1000 yıllarında Kelt madencilerin çok ilkel aletlerle dar tüneller kazarak, bu beyaz altını çıkardıkları bilinmektedir.

Tuz Çeşitleri

Deniz tuzu: Deniz tuzunun normal tuza oranla daha sağlıklı olduğu iddia edilse de, beslenme bilimi bu görüşe şüpheyle yaklaşmaktadır. Ancak, deniz tuzunun geleneksel tuza göre daha yumuşak bir tadı vardır.

1 l deniz suyunda yaklaşık 30 gr kadar tuz bulunur.

Deniz tuzunun başlıca kaynağı Atlantik Okyanusu ve Akdeniz’deki tuz havzalarıdır.

Fleur de Sel (tuz çiçeği): Bu en pahalı tuz çeşididir. Suyun üzerinde açan çiçekler gibi göründüğü için Fransızca tuz çiçeği anlamına gelen “fleur de sel” ismi verilmiştir. Geleneksel tuza göre daha yumuşaktır, ve deniz tuzuna yakın bir tadı vardır. Fleur de sel’i deniz tuzundan ayıran narin ve kristalize yapısı gurmelerce çok beğenilmektedir. Bu tuz çeşidi, işlem görmemiş tuz olarak da bilinir.

Elde edildiği yer Atlantik Okyanusu ve Akdeniz’dir.

Yalnızca güneş ve rüzgarın etkisiyle buharlaşan deniz suyunun yüzeyinde kalan tuz tepeciklerinden elde edilir. Zar kadar ince bir tabaka halinde bulunan tuz kristalleri, tahta bir kürekle, çok dikkatli bir biçimde elle toplanır.

Deniz tuzu ile aynı kimyasal içeriğe sahiptir.

Kaya Tuzu: Kaya tuzu da esas olarak deniz tuzudur,ancak milyonlarca yıl önce oluşmuştur.

Antik Tuz: 200 milyon yıldan daha eski bazı tuz çeşitleri antik tuz ismiyle satılmaktadır.

Himalaya Tuzu: Pembe renkli olan Himalaya tuzu bir kaya tuzu çeşididir. Ezoterik anlamda şifalı olduğu düşünülse de, bu iddia bilimsel olarak ispatlanmış değildir.

SofraTuzu: Bu tuz çeşidi aslen kaya tuzudur.

Tuz madeninde yer altından çıkarılan kaya tuzu tatlı su ile yıkanır, bu yolla eriyen tuz suya karışarak yoğun tuzlu su (sole) ortaya çıkar. Bu karışımdaki su buharlaştırıldığında ise %99 saflıkta sodyum klorür, yani sofra tuzu elde edilir.

İçindekiler

Deniz Tuzu: %95-98 sodyum klorürdür, gerisi nem, kalsiyum, eser elementler, magnezyum sülfat ve diğer minerallerden oluşur. Sıklıkla bu tuza iyot eklenir.

Sofra Tuzu: Çoğu zaman içine topaklanmayı önleyici bir madde ve sıklıkla iyot, flor ve folik asit eklenir.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP

1
×
Merhaba,
Yardımcı olmamızı ister misin?
X