YEŞİL ZEYTİN
0

Anavatanı ve Tarihçesi

Zeytin ağacının kökeni tam olarak bilinmemekle beraber birçok tarihi kaynakta anavatanının Orta Asya, olduğu belirtilmektedir. Bununla beraber zeytinin anavatanının Doğu Akdeniz Bölgesi olması da olasıdır. Zeytinin adının batı dillerindeki kökeni ise nettir: Latince’de zeytin veya zeytin ağacı anlamına gelen «oliva» kelimesinden türemiştir. İspanyolca’da ise zeytinin karşılığı, kökeni Arapça “al-zaytun” olan “aceituna” kelimesidir ve sadece “zeytin ağacı” “oliva” olarak adlandırılır.

Eski çağlardan beri zeytin yetiştiriciliğine çok önem verilmektedir. Mısırlılar, İbraniler, Romalılar ve Yunanlılar zeytin ağacını tanıyor ve değerini biliyorlardı. M.Ö. 6. bin yılından kalan bazı yazıtlara göre, daha o dönemlerde, zeytin, özellikle Yunanistan’ın Girit adasında, en önemli yiyeceklerden biri olarak kabul ediliyordu. Antik çağdaki Olimpiyat oyunlarında kazanan atlet mutlaka bir zeytin dalı ile ödüllendirilirdi. Ancak ileriki dönemlerde bu ödül bir defne dalı olarak değiştirilmiştir.

Antik Roma ve Yunan kültürlerinde zeytinyağının popülaritesi nedeniyle, zeytinyağının Latince adı olan “oleum” kelimesi, neredeyse bütün Avrupa dillerinde sıvı yağların ifadesinde kullanılmaktadır.

Yeşil zeytin olgunlaşmamış mıdır?

Zeytinler neden bazen yeşil, bazen siyah renkte olurlar? Yeşil ve siyah zeytinler aynı ağaçlarda yetişirler. Aralarındaki fark, yeşil zeytinlerin olgunlaşmadan, siyah zeytinlerin ise tamamen olgunlaştıktan sonra toplanmasıdır.

Yeşil zeytinlerin tadı nasıldır?

İşlenmemeiş ham zeytinler ister olgunlaşmış ister olgunlaşmamış olsun, son derece acıdır.

Tat olarak arada önemli farklılıklar bulunur – yeşil zeytin genellikle biraz daha hafif ve ekşimsi baharatlı bir tada sahipken, siyah zeytinler kuvvetli bir tada sahiptir ve türüne de bağlı olmak üzere çoğu zaman az ya da çok acı bir lezzeti vardır.

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP

1
×
Merhaba,
Yardımcı olmamızı ister misin?
X